Embassy of the State of Palestine – Czech Republic – Prague

Patnáctiletá Fulla Rasmi Abdelazeez Masalmeh byla včera zastřelena izraelskou armádou ve vozidle poblíž města Ramalláh.
Izraelská armáda zastřelila patnáctiletou palestinskou dívku ve městě Bejtúnie nedaleko Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu.
Dnes by Fulla oslavila své 16. narozeniny.
Izraelští vojáci zároveň postřelili a zatkli 26letého Anase Hassouneha, který auto řídil.
Jeden ze svědků řekl agentuře Wafa, že Fulla a Anas jeli ve vozidle po silnici a nevěděli, že izraelské síly se rozmístily na několika místech, dokud je přítomnost armády nepřekvapila.
“Když se pokusili otočit, zjistili, že naproti nim stojí další vojáci, kteří na ně bez jakéhokoli varování začali střílet,” uvedl svědek, který v oblasti žije, a dodal, že na auto třikrát vystřelili vojáci rozmístění na různých místech, když se snažilo ujet.
Svědek dodal, že izraelští vojáci vytáhli chlapce, který auto řídil, z vozidla a že krvácel, zatímco dívka zemřel na místě.
V prohlášení izraelské armády se podle izraelských médií uvádí, že vojáci během operace bezpečnostních sil spatřili “podezřelé vozidlo, které proti nim zrychlovalo”. Vojáci dali vozidlu signál, aby zastavilo, ale to proti nim zrychlilo, načež na vozidlo vystřelili, uvádí se v prohlášení.
Na videozáznamu z bezpečnostních kamer, který byl široce sdílen na sociálních sítích, je ale vidět, jak auto pomalu přijíždí do oblasti a poté na něj střílejí vojáci, kteří stojí poblíž.
V roce 2022 izraelská armáda na okupovaném Západním břehu Jordánu a v obléhaném pásmu Gazy zabila 197 Palestinců, z toho 43 dětí. Podle OSN je počet Palestinců zabitých Izraelem na okupovaném Západním břehu v tomto roce nejvyšší za posledních 16 let.
Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva v předchozích zprávách konstatoval, že izraelské síly “často používají střelné zbraně proti Palestincům na základě pouhého podezření nebo jako preventivní opatření, což je v rozporu s mezinárodními normami”.

Recent posts

See All
  • Hans Weber
  • March 28, 2024

STAN, Dosimeter and PDZ

  • Hans Weber
  • March 28, 2024

Erasmus+ Förderprogramm: Bereits über 400.000 junge Tschechen nahmen am EU-Bildungsaustausch teil

  • Hans Weber
  • March 28, 2024

Hort der agrarischen Innovation

Prague Forum Membership

Join us

Be part of building bridges and channels to engage all the international key voices and decision makers living in the Czech Republic.

Become a member

Prague Forum Membership

Join us

    Close