- Hans Weber
- April 24, 2025
Velvyslanectví Japonska v České republice
Znáte sansai, divoké byliny, které se sbírají velmi brzy zjara ve volné přírodě a využívají se v kuchyni nebo v lidovém léčitelství?
Jsou mimo jiné velice častou ingrediencí v buddhistické bezmasé stravě (šódžin rjóri). Z archeologických nálezů je známo, že desítky druhů divokých bylin byly nepostradatelnou součástí japonské stravy už v prehistorickém období a o jejich běžné konzumaci svědčí i první básnická sbírka Manjóšú z 8. století, ve které se vyskytuje 27 druhů různých divokých bylin. Tyto odolné rostliny, které jsou k dispozici dříve, než vyroste něco na poli, pomáhaly lidem přežít v dobách neúrody a při nedostatku potravin, a to i během válečných a poválečných let 20. století.
Je známo, že Japonci si v životě, v umění i v jídle velice potrpí na sezóny a vše, co skýtá příroda si umějí naplno užít. Sansai patří k radostně očekávaným symbolům jara. Protože se jedná o původní nešlechtěné druhy rostlin, například kapradiny, jejich chuť je často velmi hořká nebo štiplavá, ale obsahují spoustu vlákniny, vitamínů a polyfenolů. Sbírají se jen křehké mladé výhonky, ale i tak bývá nutno je před použitím (smažením, dušením apod.) nejprve oloupat, na nějakou dobu namočit apod. Sběr i zpracování v každém případě vyžadují určité zkušenosti.
tara no me (Aralia elata) arálie štíhlá
fuki no tó (Petasites japonicus) devětsil japonský
warabi (Pteridium aquilinum) hasivka orličí
kogomi (Matteuccia struthiopteris) pérovník pštrosí
zenmai (Osmunda japonica) podezřeň japonská
košiabura (Chengiopanax sciadophylloides) akantopanax deštníkolistý
udo (Aralia cordata) arálie srdčitá
urui (Hosta sieboldiana) bohyška sieboldova
Recent posts
See AllPrague Forum Membership
Join us
Be part of building bridges and channels to engage all the international key voices and decision makers living in the Czech Republic.
Become a member