- Hans Weber
- December 12, 2024
Embassy of Sweden in Czechia
Kdo by je neznal? Dnes je švédský Den masových kuliček! Nemáte plány na večeři? Nemáte čas vařit? @ikea_cesko je má v masové i bezmasé variantě!
Udělat si je ale můžete i sami, nabízíme třeba recept od @devceuplotny :
Švédské masové kuličky köttbullar se smetanovou omáčkou
(asi 55 kuliček, celkem 6 porcí)
Masové kuličky
65 g strouhanky
150 ml mléka
1 velká cibule
250 g mletého hovězího masa
250 g mletého vepřového masa
1 vejce
1 ½ lžičky soli
½ lžičky pepře
½ lžičky nového koření
½ lžičky chilli
špetka kardamomu
Smetanová omáčka
300 ml 30% smetany ke šlehání
1 ½ lžičky maizeny
200 ml silného zeleninového vývaru
1 lžička pepře
1 lžička soli
1 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
500 g nových brambor
brusinková marmeláda
pažitka na ozdobu
Strouhanku smíchejte s mlékem a nechejte 10 minut nabobtnat.
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a opečte na pánvi, aby byla hotová jen tak napůl.
Smíchejte maso, strouhanku, opečenou cibuli, vejce a koření.
Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujte kuličky o velikosti většího vlašského ořechu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech pocákejte olejem. Kuličky naskládejte na plech a pečte asi 20 – 25 minut. Během pečení občas promíchejte, aby se nepřichytily a aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.
Smetanová omáčka. Smetanu rozmíchejte s maizenou a na mírném ohni zahřívejte až o bodu varu. Přidejte vývar, sůl a pepř a nechejte vařit, občas promíchejte.
Ke konci vaření přidejte čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a ihned podávejte.
Ke kuličkám podávejte nové brambory posypané pažitkou, smetanovou omáčku a lžičku brusinkové marmelády.
Dobrou chuť!
Foto: Tina Stafrén/Miriam Preis/ Lieselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se
Recent posts
See AllPrague Forum Membership
Join us
Be part of building bridges and channels to engage all the international key voices and decision makers living in the Czech Republic.
Become a member